Raspberry Pi 400 je moderni naslednik Mavric in Commodorjev

08.01.2021 09:09:10

Avtor: Prirejeno po članku Matjaža Ropreta (Tehnozvezdje)

Raspberry Pi 400 je moderni naslednik Mavric in Commodorjev

Kartični računalnik Raspberry Pi je že dolgo priljubljen med domačimi graditelji in tudi za uporabo v vlogi bolj običajnega PC-ja se ga je dalo dobiti v že pripravljenem ohišju, a zadeva še nikoli ni bila tako simpatična, kot je RP 400. To je kompleten osebni računalnik, skrit v malo tipkovnico.

Raspbery Pi 400 je na zunaj belo-rožnata tipkovnica brez številčnega dela. Spominja na hišne računalnike iz 80-ih let prejšnjega stoletja, kot so bili ZX Spectrum, Commodore 64, Amiga in podobni. Seveda je manjši, predvsem manj debel (visok). Znotraj so komponente, poznane iz četrte generacije »maline«. Konkretno to pomeni štirijedrni procesor ARM, 4 GB delovanega pomnilnika, žični in brezžični omrežni priključek, bluetooth 5.0. Za operacijski sistem in podatke je na voljo čitalnik pomnilniških kartic microSD, ki sprejme največ 64-gigabajtno kartico. Zadevo pa napaja klasičen polnilnik za pametne telefone z vhodom usb C.

Raspberry Pi 4 ponuja izkušnjo, ki se za večino uporabnikov ne razlikuje od tiste pri klasičnem PC-ju. Še posebej od začetka pandemije opažamo povečano uporabo za delo od doma in učenje na daljavo, poudarjajo v fundaciji Raspberry Pi, ki razvija te računalnike. Da jih je zdaj kdo namenil otroku za domače šolanje ali celo sebi za delo, ne zgolj za domačo avtomatizacijo, je povsem razumljivo, saj so poceni, zmogljivosti pa so se skozi leta precej izboljšale. 

Raspberry pi 400 ponuja tri vhode USB (dva 3.0 in enega 2.0), omrežni priključek (LAN), dva izhoda mikro HDMI, čitalnik kartic, polnilni priključek USB-C in 40-pinski večnamenski priključek. Poleg računalnika (tipkovnice) kupite še polnilnik s kablom, miško (prav tako v belo-rožnati kombinaciji), metrski kabel HDMI, in kartico velikost 16 GB z operacijskim sistemom (linux). V ponudbi imamo tipkovnico z britanskim ali nemškim razporedom. 

Preberite še...